OM SVENSKA SPORTJOURNALISTER…..och andra bekymmer!

In i det sista hävdade många sportjournalister och andra s k experter (inte minst medarbetare på Radio- och TV sporten) att Zlatan borde vara med i VM truppen. Och Zlatan själv hävdade att det var han som avgjorde om han skulle vara med eller inte.

Nu försöker samma personer överträffa varandra i hyllningar till kollektivet och lagandan!

Janne Andersson har hanterat detta dilemma på ett professionellt sätt! Han och hans team har på kort tid byggt upp ett nytt lag där ”laget före jaget” har högsta prioritet.

Vi vet vad han har åstadkommit på kort tid! Sverige har slagit Frankrike i VM kvalet och slagit ut både Holland och Italien i samma kval. Vi har vunnit gruppspelet i pågående VM. Ändå betraktas Sveriges avancemang som en sensation! Det beror enligt min personliga uppfattning på att vi under tiden med Zlatan har blivit förda bakom ljuset av media och kändisar i allmänhet och av kvällstidningsjournalister i synnerhet. Det var Zlatan och ingen annan som kunde ge Sverige framgångar! Statistiken talar ett helt annat språk och det vet Janne och hans team:

Resultatet i tävlingsmatcher, mästerskap och kval, visar att Sverige har klarat sig betydligt bättre utan Zlatan än med Zlatan. Skillnaden är signifikant och statistiskt säkerställd! Från hans debut i landslaget 2001 till och med EM 2016 har Sverige spelat 76 tävlingsmatcher med Zlatan och 24 utan Zlatan. Om vi räknar poäng vid full tid har Sverige i genomsnitt nått 1,8-1,9 poäng med Zlatan men hela 2,56 poäng utan Zlatan. Utan Zlatan har Sverige bara förlorat en match men förlorat 20 med Zlatan.

När det går dåligt för Sverige i fotboll talar vi gärna om att vi är ett litet land. Uruguay och Kroatien som redan har avancerat till kvartsfinal har bara 3, 5 respektive 4,2 millioner invånare och Belgien har bara någon million fler invånare än Sverige! För mig har det mera att göra med fotbollstraditioner!

Varför har svenska sportjournalister så svårt att hävda sin integritet mot sina uppdragsgivare som hellre vill ha rubriker än sanningen!

Den svenska modellen har segrat! Ett stort tack till Janne Andersson och hans team!

Tomas Junglander

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *