Harry Martinson – ständigt aktuell

För många år sedan, när jag regelbundet besökte Göteborg, hörde jag talas om en målning om sjömanslivet med författaren och Nobelpristagaren Harry Martinson. Den skulle finnas på en vägg i ett hus med sjömansanknytning.

För några år sedan fick jag veta att målningen finns på en vägg i Sjömanshemmet vid Masthuggstorget.

Sjömanshemmet lades ned 1972 och är idag en bostadsrättsförening. Den gamla delen av huset innehåller en samlingslokal.

På väggen finns en tjugo meter lång fresk/målning av konstnären Torsten Billman. Verket heter Till sjömännen – havets arbetare. Torsten Billman hade precis som Harry Martinson varit sjöman och hade också lämpat kol och eldat pannor på olika skepp.

Fresken är fylld av motiv från det hårda sjömanslivet. I ett brev till sin välgörare Brita Hertzman-Ericson i sep 1944 skriver Martinson: ” Där förekommer min ringhet sittande drömmande bland sjötång vid sidan av Magellan och Vasco da Gama, Plimsoll m.fl.”

På fresken finns citat ur Martinsons sjödikter målade in. På andra bilder får vi bland annat veta vilka olika typer av människor som förr i tiden sökte sig till sjömanslivet och om det hårda livet som eldare ombord.

Martinson vistades ofta i Göteborg på 1920 talet mellan olika båtar och resor!

Konstnären, tecknaren och krönikören Anders Andersö (SvD) har fångat Martinsons liv från den fattiga sjömannen till Hedersdoktoratet vid Göteborgs Universitet 1954!

Tomas Junglander

2022-08-05

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *