”ALLMÄN TRO PÅ LÅG RÄNTA KAN VARA FÖRÖDANDE”

”Riksbanken anses allmänt i Sverige ha ­kontroll över ränteläget, men ett flock­beteende kring detta kan bädda för en ny ekonomisk kris”

skriver professor Lars Oxelheim (SvD 2019-01-14)

Han och bland andra Lars Jonung har varit tidigt ute med varningar men varken Riksbanken eller politikerna har tagit hoten på allvar.

Politikerna har haft många år på sig att tex minska möjligheten till ränteavdrag … och kanske införa en rättvis fastighetsskatt.

Stefan Ingves har som ett mantra i många år basunerat ut att vi har ”EXACT” tvåprocents inflation att följa i våra beslut.

Detta trots att han vet att det är ett trubbigt instrument inte minst för att Sverige har haft en liten annorlunda beräkningsmetod än andra länder.

Om inte inflationen hade gått upp så mycket under 2022 så hade både SCB och Riksbanken blivit avslöjade nu 2023 när beräkningsmetoden har ändrats!

Vi läser dagligen om hur priserna på villor och bostadsrätter faller, under 2022, med omkring 15 procent! Vad vi inte får veta är att priserna sedan år 2001 har stigit med över 200 procent.

Det innebär att miljontals svenskar har bott gratis under många år tack vare att deras förmögenhet har ökat kraftigt.

Under samma period har inflationen bara stigit med cirka 30 procent. Det kan jämföras med att inflationen bara under 2022 steg med cirka 10 procent.

Den gigantiska förmögenhetsökningen för en stor grupp svenskar har tyvärr också resulterat i att svenska konsumenter i dag är mycket högt skuldsatta!

Och inte nog med det! Kronans svaghet har resulterat i höga importpriser. Genom vår låga självförsörjningsgrad har svenska konsumenter drabbats extra mycket!

När jag började att regelbundet resa till Danmark år 2013 var kursen 1,16 idag är den 1,52. Det förvånar mig att skåningarna inte gör uppror!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *