ATT ÄGA ELLER INTE ÄGA SIN ARENA DET ÄR FRÅGAN

eller som författaren Torbjörn Andersson skulle uttrycka det: “Spela fotboll bondjävlar”  (efter boken med samma namn)

Kärnverksamhet är ett vackert ord för mig. Inom näringslivet menar vi då att vi koncentrerar verksamheten på det som vi är bäst på. Översatt till idrott i allmänhet och till fotboll i synnerhet betyder det att vi koncentrerar oss på att spela fotboll och låter det allmänna, i regel kommunerna, äga och driva arenorna.

I dag är det bara Malmö FF och IFK Norrköping, bland de allsvenska lagen, som äger sin arena.

I Göteborg är det, kommunägda fastighetsbolaget, Higab som äger arenorna.

Tidigare i år tog Kalmar kommun över Kalmar FF s arena sedan klubben hade kommit på obestånd.

Malmö FF investerade enligt uppgift 695 miljoner kronor i Swedbank Arena som invigdes 2009. Klubben kan i kraft av sitt deltagande i Champion League hantera den investeringen…..i varje fall just nu!

IFK Norrköping hamnade i en svacka redan i mitten av 1990-talet och degraderades till Superettan 2002. Laget fick tillbringa åren 2003-2007 och 2009-2010 utanför Allsvenskan.                                                                                                                   För oss närmast sörjande var detta en slags förnedring. Vi tillhör ju Allsvenskan! Något annat finns egentligen inte i vår sinnevärld! Det som hände då kan egentligen inte hända!

Till följd av brist på framgångar på fotbollsplanen kombinerat med flera misslyckade rekryteringar av ordförande och en svag styrelse i övrigt var IFK Norrköping år 2010 på ruinens brant.

Året innan hade IFK fått en ny dynamisk ordförande med stor erfarenhet av att driva företag såväl i Sverige som internationellt.

För att rädda IFK från konkurs fick klubben möjlighet att köpa arenan av Norrköpings Kommun för 300 miljoner kronor. Övertagandet skedde i flera steg. Hela affärsupplägget byggde på att IFKs nya ordförande Peter Hunt via sitt företag investerade 20 miljoner kronor i projektet. IFK förbinder sig att amortera 1 miljon kronor de första åren för att efter fem år amortera 7 miljoner kronor per år.    ..                      Vän av ordning undrar då hur stort stödet från Norrköpings skattebetalare i praktiken blev. Det har aldrig blivit offentligt!

Genom övertagandet har IFK blivit ett fastighets- och markbolag med fotboll som specialitet. Under de senaste åren har Arenabolaget sålt byggrätter på arenaområdet till byggbolag. Idag finns både bostäder och kontor vid arenan. Dessutom har IFK själva investerat i anläggningen med bland annat träningshall och ett supermodernt gym.

Till återkomsten i allsvenskan 2011 värvade klubben Janne Andersson som tränare. Det beslutet resulterade i att IFK fick en långsiktig plan för både sportslig och ekonomisk framgång. Under Janne Anderssons fem säsonger i IFK hamnade klubben på plats nummer tretton, fem, nio, tolv och kröntes med föreningens 13:e Guld 2015. För Janne själv lade framgångarna grunden till att han sommaren 2016 utnämndes till svensk förbundskapten.

Knappast någon allsvensk klubb får intäkterna att överstiga utgifterna utan spelarförsäljningar. IFK s framgångar har lockat utländska klubbar att värva. IFK har sålt hela tio spelare till utlandet under 2016-2017 och har fått riktigt bra betalt. Därför har det varit svårt att tacka nej speciellt som många av spelarna har haft som mål att få utlandskontrakt.

Jag har full respekt för att IFK har valt denna filosofi. Problemet för mig och många andra är att klubben inte har lyckats ersätta dessa spelare fullt ut. Det gäller speciellt för den offensiva delen. Den senaste försäljningen av Sebastian Andersson ägde dessutom rum i sista minuten innan transferfönstret stängde. Det i sin tur innebar att IFK inte fick någon möjlighet att ersätta honom.

Jag har förstått att intäkterna från spelarförsäljningarna har gått direkt in i Arenabolaget. Det innebär att intäkterna inte enbart tillfaller fotbollen utan ska vara med om att bygga upp ett aktiekapital och finansiera amorteringar och övriga utgifter för arenan.

Att äga sin arena kan givetvis ge IFK vissa fördelar Bland annat kan klubben föra pengar mellan arenan och klubben, och klubbens bolag – utan negativa skattekonsekvenser Jag ser inte denna fördel så avgörande att det uppväger nackdelarna! Intäkterna från spelarförsäljningarna  behövs för att utveckla fotbollen internt men också för att ersätta spelare som lämnat!                                                                                                                 .

Jag har full förståelse för att IFK övertog arenan (idag kallad Östgötaporten) från kommunen år 2010 eftersom kommunen på detta sätt mer eller mindre räddade IFK och betalade för det värdefulla varumärke som IFK utgör för staden Norrköping. I dag är situationen annorlunda! Jag kan inte se på vilket sätt det skulle vara svårare att utveckla arenan med kommunen som ägare.                                                                               Att det krävs olika kompetens för att driva en arena och att driva en fotbollskubb visar inte minst det faktum att IFK sedan 2010 är inne på sin fjärde klubbdirektör efter Krister Eriksson, Magnus “Munken” Karlsson och Patrik Selin. Idag kallas klubbdirektören för koncernchef!

Då är vi tillbaka där jag började. Jag anser att IFK Norrköping ska koncentrera sig på kärnverksamheten och det är fotboll med inritning på internationell nivå. Vi har under de senaste åren fått motstridande signaler. Ena dagen ska IFK satsa på Europaspel andra dagen är högsta prioritet att långsiktigt satsa på ungdomsverksamheten. För Europaspel måste IFK satsa på regelbundna förstärkningar. Det har de två senaste årens pinsamt svaga insatser i kvalmatcher till Europa League visat med besked!                                                                                                                                        Låt arenan, Östgötaporten, återgå till Norrköpings kommun där den hör hemma!

Tomas Junglander

2017-09-11

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *