Zlatan Ibrahimovic och landslaget

om Zlatan, landslaget….och andra bekymmer!

Hur har Zlatan påverkat landslagets framgångar och motgångar?

Statistiken talar sitt tydliga språk. Resultatet i tävlingsmatcher, mästerskap och kval, visar att Sverige har klarat sig betydligt bättre utan Zlatan än med Zlatan. Skillnaden är signifikant och statistiskt säkerställd.

Från hans debut i landslaget 2001 till och med EM 2016 har Sverige spelat 76 tävlingsmatcher med Zlatan och 24 utan Zlatan. Om vi räknar poäng vid full tid har Sverige i genomsnitt nått 1,76 poäng med Zlatan men hela 2,56 poäng utan Zlatan. Utan Zlatan har Sverige bara förlorat en match men förlorat 20 med Zlatan.

Zlatan är den spelare som har gjort flest mål i tävlingsmatcher under perioden. Och på sex mästerskap (VM och EM) har Zlatan gjort sammanlagt sex mål, lika många som Kennet Andersson tidigare  har gjort på tre mästerskap.

Det är lika sant att Sverige under den senaste 15 års perioden, som sammanfaller med Zlatans tid i landslaget, har dalat i världsrankingen från nr 16-20 till idag nr 36- 44!

Zlatan har varit väldigt bra på att se till att få spela i de bästa klubbarna i respektive land och har under en lång karriär varit avdelad för att göra mål i alla lag han spelat. Och som han dessutom har fått rejält betalt för. Så skräp vore det väl om han inte levererade! Att han sen är bra på att då och då göra påpassliga och ofta spektakulära mål som kräver en kanske ovanlig begåvning ska han ju ha kredit för.

Svensk landslagsfotboll har varit som bäst när lagandan har varit som bäst. Som flera spelare ur bronslaget 1994 har antytt så skulle Zlatan varken passa in eller ens platsa i laget!

Vi berömmer oss gärna med att vi som en liten nation ofta har lyckats kvalificera oss till EM- och VM slutspel. Det finns flera betydligt mindre länder som historiskt sett har lyckats minst lika bra eller till och med bättre än vad vi har gjort, Uruguay med ca 3,4 millioner invånare är ett bra exempel. Vår arvfiende Danmark har blivit Europamästare. Det har mer med tradition att göra än med folkmängd!

Se ett senare inlagt tillägg – en intervju med Tomas Brolin – längst ned i texten!

OBJEKTIVITETEN

När det gäller Zlatan har journalister i allmänhet och sportjournalister i synnerhet svårt att hålla på objektiviteten. Mediedramaturgin kräver en hjälte och han får inte flyttas ned från piedestalen.                                                                                                                  De sportjournalister som hävdar att Zlatan är Sveriges bästa fotbollspelare genom tiderna brukar motivera det med att han är den spelare som har gjort flest mål i landslaget.

Det är sant att han gjort 62 mål på 116 landskamper men Sven Rydell har gjort 49 mål på 43 landskamper och Gunnar Nordahl har gjort 43 mål på 33 landskamper. Under deras storhetstid spelade Sverige  färre landskamper än idag och när det gäller mål per match har båda ett mycket högre snitt än Zlatan.

I Italien där både Zlatan och Gunnar Nordahl har haft sina bästa fotbollsår har Gunnar Nordahl gjort 225 mål på 291 matcher och Zlatan 122 mål på 219 matcher. Gunnar Nordahl vann italienska skytteligan fem gånger, Zlatan två gånger.

Jag medger att Zlatan har haft otur internationellt. De lag han har spelat för har aldrig nått längre än till kvartsfinal i Champion League. När Zlatan lämnat Inter för Barcelona så vann Inter Champion League och när han lämnat Barcelona för Milan vann Barcelona. Och oturen tycks fortsätta. Denna säsong var det mycket nära att PSG, som Zlatan lämnade förra säsongen, skulle slå ut Barcelona ur Champion League för första gången trots flera försök under Zlatans tid i PSG.

Jag har alltid varit imponerad av svenska sportjournalister födda på 1970-1990 talet som ”vet” att Zlatan är Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Journalister som inte ens var födda 1970 när Ove Kindvall blev  världsmästare för klubblag  eller när Gunnar Nordahl, Nils Liedholm, Gunnar Gren, Nacka Skoglund, Kurre Hamrin och Bosse Larsson var som bäst. Journalister som kanske inte ens har sett Tomas Brolin spela, han som  är vår senaste spelare  uttagen i ett världslag – efter VM 1994. Vem kan för övrigt avgöra om Roger Magnusson, Gunnar ”Säffle” Andersson eller Zlatan Ibrahimovic är den bästa svenska spelaren i Frankrike genom tiderna.                                                                                                                              Zlatan har aldrig vunnit en internationell titel eller blivit uttagen i All Star Team under ett mästerskap.

Enligt min uppfattning kan man inte på ett objektivt sätt jämföra spelare från olika tidsepoker och med helt olika förutsättningar. Därför sympatiserar jag med National Hockey League som har valt ut en grupp spelare utan inbördes rangordning.

Vad jag förstår så erhöll Zlatan den senaste Guldbollen för sina insatser i Frankrike. Det kan knappast vara för insatserna under EM. PSG vann franska ligan överlägset. Hur bra är då franska ligan? Vad vi vet är att PSG under senare år har haft skyhögt mer pengar att köpa spelare för än alla andra klubbar. PSG ägs av intressen i Qatar som står kungen nära (the Emir of Qatar). Han tycker att det är coolt att äga ett flygbolag och ett fotbollslag. Qatar är också involverad i kriget i Mellanöstern och ger stöd till olika gerillagrupper. Om det får du inte läsa i svenska medier!

I Frankrikes EM trupp förra året fanns  fem spelare av 23 från  franska klubbar, i finalen två spelare av 23. Alla övriga spelar i utländska klubbar. Det säger kanske något om kvaliteten på franska ligan!

FOTBOLLSFÖRBUNDET

Hur kan Svenska Fotbollsförbundet år ut och år in acceptera att Aftonbladet utser priset till årets bästa svenska fotbollsspelare samtidigt som man varje dag använder Zlatan i sin marknadsföring. I Guldbollen-juryn ingår tre representanter från Aftonbladet och tre från Fotbollsförbundet – varav en är Förbundskaptenen. Knappast en objektiv jury!

Från början var Guldbollen förbehållen spelare i Sverige och kunde bara erövras en gång, På 1970 talet ändrades reglerna så att landslagsspelare som spelade utomlands också kunde erhålla den. På senare år verkar Guldbollen ha blivit mer anpassad!

Kanske ännu mer uppseendeväckande är att Zlatan, på alla andra spelares bekostnad, får dominera medieutrymmet med egna presskonferenser i samband med  landskamper. Det som tar priset var när Zlatan efter två riktigt dåliga insatser i EM 2016, dagen innan den tredje och avgörande matchen, basunerar ut att han slutar i landslaget efter EM. Aldrig tidigare har en svensk lagkapten för fotbollslandslaget dagen innan årets viktigaste match informerat media om att han tänker sluta i landslaget efter turneringen. På så sätt flyttade han fokus från matchen till sig själv och störde med all sannolikhet uppladdningen inför matchen, vilket kan vara en delförklaring till förlusten mot Belgien. Efter förlusten hamnade dessutom fokus i media på hans tidigare framgångar snarare än på hans mycket svaga insats i denna turnering. Mediestrategin från Zlatan Ibrahimovic och hans marknadsorganisation lyckades fullständigt.

TOMAS JUNGLANDER

2017-02-19

TILLÄGG

Utdrag ur intervju med Tomas Brolin i Expressen 2017-04-14 av Anna Friberg

”– I min generation hjälpte vi spelare att göra varandra bättre, nästan bättre än vad vi egentligen var. Den egenskapen, att stötta varandra i spelet, tycker jag inte har funnits i landslagen efter det. Och det är ett problem, för ska man lyckas i slutspel är det ett måste att spelarna höjer sig en extra nivå.

– Ta som under Zlatans era, spelarna var bra men de höjde sig inte under VM- och EM-slutspel, och då räcker en liten nation som Sverige inte till.

– Den spelartypen som kan höja sig på sättet som vi gjorde har inte funnits sedan dess, och därför har Sverige inte heller lyckats i slutspelen.

Kan det ha varit ett problem med att det funnits en så stor fixstjärna som Zlatan?

– Nej, det tror jag inte. Men Zlatan lyckades inte höja sina medspelare till den nivån som behövs i slutspel. Och han lyckades inte för egen del heller. Det var inte många slutspel som Zlatan klev fram och gjorde det som behövdes.

– Hade han gjort det hade han kanske höjt de andra medspelarna också. Men när de såg att ”shit, Zlatan har ingen bra dag, vad gör vi nu?”. Då blir det bara motsatt effekt.”

Inlagt i bloggen 2015-04-15!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *